Nog niet alle stemmen zijn geteld van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, toch is nu al duidelijk dat Hillary Clinton in totaal meer kiezers achter zich krijgt dan Donald Trump.

Democraat Clinton heeft volgens CNN nu bijna 62 miljoen stemmen, terwijl Republikein Trump net niet aan de 61 miljoen stuks komt. Maar Trump belandt in het Witte Huis, vanwege het ingewikkelde systeem met kiesmannen.

Natuurkundige Mark Newman van de Michigan-universiteit maakte speciale kaarten van de uitslagen. Daarbij houdt hij rekening met de bevolkingsdichtheid en het aantal kiesmannen per staat. Het resultaat is fascinerend en laat zien dat de VS is opgesplitst in ‘stadse’ Democraten en Republikeinen op het platteland.

Hieronder de kaarten die Newman heeft gemaakt van de verkiezingen in 2016:


Dit is de kaart met kiesmannen die we allemaal kennen. Staten waarin Clinton de meeste stemmen kreeg, zijn blauw. Trump-staten zijn rood. Hierbij gaat Newman er voor het gemak vanuit dat Trump zijn minieme voorsprong in Michigan behoudt.

Foto: University of Michigan/Mark Newman

Niet elke staat is even dichtbevolkt. In de kaart hieronder is de grootte van de staten vervormd op basis van het aantal inwoners. De blauwe gebieden zijn ineens een stuk groter.

Foto: Mark Newman/University of Michigan

Maar het aantal stemmen telt niet bij de Amerikaanse verkiezingen, het draait om het Kiescollege. In de onderstaande kaart hangt de grootte van de staat af van het aantal kiesmannen. Het resultaat is vergelijkbaar met de kaart op basis van het inwoneraantal. Alleen kleinere staten zoals Wyoming en Vermont zijn wat groter en Californië en Texas iets kleiner.

Foto: Mark Newman/University of Michigan

Ook in de staten zelf is er een kloof tussen 'rode' en 'blauwe' kiezers. Hieronder de kaart met de (verwachte) winnaar per county. Het resultaat is een hoop blauwe eilandjes in een zee van rood.

Foto: Mark Newman/University of Michigan

Die blauwe eilandjes zijn doorgaans dichtbevolkte steden. Laat je de grootte van een county afhangen van het aantal inwoners, dan wordt duidelijk waarom Clinton landelijk gezien ruim een miljoen meer stemmen krijgt dan Trump. Toch verliest ze op basis van het kiesmannensysteem.

Foto: Mark Newman/University of Michigan

En ook de county's zijn niet honderd procent Democratisch of Republikeins. Dat is zichtbaar in de onderstaande kaart, waarbij de stemverhouding is uitgedrukt in een kleurschaal van blauw naar rood. Er zijn veel paarse gebieden, waar het een nek-aan-nekrace was tussen Clinton en Trump.

Foto: Mark Newman/University of Michigan

LEES OOK: De hypotheekrente stijgt door het Trump-effect: wie een tophypotheek wil, moet blij zijn